Heeft u een drukke werkweek gehad? Dan kunt u beter een natuurwandeling maken dan gaan shoppen in de binnenstad.

Dat komt het psychisch herstel het meest ten goede, concluderen psychologen van Universiteit Leiden. De onderzoekers – onder leiding van de Leidse psycholoog Henk Staats – deden onderzoek naar de ‘restoratieve waarde’ van leefomgevingen. Dat is de mate waarin een omgeving bijdraagt aan psychisch herstel na stress of geestelijke vermoeidheid. Wat blijkt: herstellen van stress gaat beter in een landelijke en natuurlijke omgeving.

Café, park en winkel

Staats en zijn collega’s voerden het onderzoek uit onder enkele honderden studenten in Nederland, Zweden en de Verenigde Staten. Ze vergeleken de restoratieve waarde van alledaagse gedragingen zoals cafébezoek, zitten in het park en recreatief winkelen. Parken worden hoog gewaardeerd voor herstel. De waardering van winkelstraten en cafés daalt juist naarmate mensen vermoeider zijn.

Vertrouwd gezelschap

Verder blijkt uit het onderzoek dat de aanwezigheid van vertrouwd gezelschap – familie, vrienden – de ervaring beïnvloedt. Tijdens het winkelen en cafébezoek heeft gezelschap een positieve invloed op het herstel. In het park maakt gezelschap echter geen verschil.

Groene steden

De onderzoekers verwachten dat vergroening van de Nederlandse binnensteden een positieve bijdrage kan leven aan de geestelijke gezondheid van de inwoners. Het zal de restoratieve kwaliteit van de steden ten goede komen.

bron: www.universiteitleiden.nl